Leziune a ligamentelor, entorsa de genunchi este o afecţiune ce poate varia în severitate, de la o uşoară întindere la o ruptură completă ligamentară, afirmă medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti.
"Există trei grade: uşoară întindere ligamentară ce produce durere şi tumefacţie; ruptură parţială ligamentară; ruptură completă ligamentară, ce necesită adesea intervenţie chirurgicală. "Majoritatea leziunilor ligamentare implică ligamentul colateral median, ligamentul încrucişat anterior sau ambele. Ligamentul încrucişat posterior este afectat foarte rar", ne avertizează medicul Sebastian Diaconescu.
CAUZE ŞI FACTORI DE RISC
Conform specialistului consultat de Jurnalul de Sănătate, cel mai frecvent este afectat ligamentul colateral median. "Acest traumatism poate fi cauzat de o lovitură în partea externă a genunchiului, în special dacă piciorul este fixat la sol în timpul traumatismului. Foarte rar este afectat ligamentul colateral lateral, din cauza faptului că partea mediană a genunchiului este foarte greu accesibilă unui traumatism direct".
Lezarea ligamentului încrucişat anterior este frecvent întâlnită la persoanele tinere, practicante de sport de masă sau de performanţă. "Orice sport ce implică accelerarea şi decelerarea, dar şi mişcări de accelerare sau de rotaţie, (baschet, fotbal, hochei, schi şi fotbal american".
RECOMANDĂRI
În faza acută a entorsei de genunchi, tratamentul este unul standard: repaus, gheaţă, compresie, ridicare. "În acest fel, se reduce durerea şi edemul, accelerându-se procesul de vindecare. Astfel, este indicat să se aplice, de mai multe ori pe zi, gheaţă pe zona afectată. Alte recomandări din această perioadă sunt:
n) bandajul elastic, folosit pentru compresie
n) păstrarea picior