Persoanele care folosesc tratamente găsite în spaţiul virtual îşi pot agrava boala. Din ce în ce mai mulţi români se diagnostichează singuri şi înlocuiesc vizita la medic cu remediile pe care le găsesc online.
Aproximativ 35 la sută din români au acces la internet, potrivit Internet World Stats. Cantitatea uriaşă de informaţii medicale disponibile online reprezintă o tentaţie pentru cei preocupaţi de starea lor de sănătate. În plus, aceste sfaturi sunt gratuite şi mereu la îndemână. Problema este că informaţiile sunt de multe ori de o calitate îndoielnică, iar ceea ce pare o soluţie facilă poate duce, în final, la costuri medicale importante.
Alte articole din Sănătate:
De ce ne ţiuie urechile
VIDEO În viitor, roboţii vor opera fără asistenţă umană
„Oamenii care caută informaţii medicale pe internet trebuie să dea dovadă de prudenţă. Aşa cum nu poţi avea încredere într-un program care-ţi compilează simptomele şi-ţi pune un diagnostic, nu te poţi baza în totalitate nici pe răspunsurile găsite pe internet.
Ar trebui folosit ca sursă de informare, pentru ca pacienţii să-şi pregătească eventuale întrebări pentru întâlnirea cu medicul", atrage atenţia prof. dr. Dan Gaiţă, specialist cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, preşedintele Programului Naţional de Prevenţie Cardiovasculară.
Cantitatea crescută de informaţii eronate este un motiv de îngrijorare pentru medici. „Dacă în domeniul diabetului zaharat există o pondere importantă de informaţii utile pacienţilor, în schimb, în domeniul nutriţiei, internetul abundă în informaţii neverificate ştiinţific, cel mai adesea greşite sau prezentate în interes comercial", subliniază Adrian Copcea, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Nu daţi vina pe dr. Google!
Problema nu este una tipic românească.