Fondul Monetar Internaţional este o organizaţie pentru cooperare economică la nivel global, cu scopul de a menţine stabilitatea şi de a preveni criza în sistemul monetar internaţional, potrivit propriei caracterizări de pe site-ul oficial. Pe înţelesul tuturor, FMI este un fel de bancă ce împrumută guverne.
FMI a fost conceput în iulie 1944, când reprezentanţi ai guvernelor din 45 de ţări s-au întâlnit în oraşul Bretton Woods din nordul Statelor Unite. Ei au pus bazele acestei platforme de cooperare internaţională pentru a se înlătura posibilitatea de repetare a politicilor economice dezastruase care au declanşat marea criză din anii 1930.
Astfel, FMI a luat fiinţă pentru a ajuta ţările aflate în impas financiar.
În prezent, organizaţia are un număr de 187 de state membre.
CITEŞTE ŞI: Culmea restructurărilor în Primărie
De ce apelează guvernele la împrumuturi de la FMI?
Când un stat apelează la bani de la FMI înseamnă că este în criză sau la marginea prăpastiei, moneda naţională îi este atacată, iar rezervele internaţionale au secat. Economia este fie în scădere, fie în stagnare, iar un număr mare de firme şi bănci au intrat în faliment.
În astfel de cazuri, FMI şi guvernul respectiv agrează un program de politici estimat să reducă deficitul fiscal sau să refacă rezervele internaţionale, odată cu stabilirea unor ţinte. Un program se poate întinde pe o perioadă de la 6 luni la 10 ani, în funcţie de problemele ţării respective.
Programele sunt cuprinse într-o scrisoare de intenţie a guvernelor către directorul FMI şi pot fi revizuite dacă circumstanţele o cer.
De unde provin banii pe care FMI îi împrumută?
Resursele financiare ale FMI vin în cea mai mare parte din contribuţiile statelor membre. Acestea reflectă mărimea fiecărei economii: cu cât mai puternică este economia şi mai dezvoltat şi variat este comerţul