Statul va garanta toate împrumuturile pentru izolarea termică a blocurilor. Potrivit normelor publicate ieri în Monitorul Oficial, locatarii nu trebuie să aibă restanţe la întreţinere mai mari de două luni, pentru contractarea creditului fiind necesar acordul a 90% dintre membrii asociaţiei de proprietari
Persoanele care vor să-şi reabiliteze termic locuinţa prin împrumut garantat de stat cu dobândă subvenţionată trebuie să nu fi fost restante la plata utilităţilor mai mult de două luni în ultimele trei luni anterior evaluării eligibilităţii de către finanţator.
„Beneficiarul - proprietarul persoană fizică este eligibil în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de 2 rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi - iluminat, gaze naturale, apă-canal - în ultimele 3 luni calendaristice anterior evaluării eligibilităţii de către finanţator”, se arată în HG privind normele de aplicare a programului guvernamental de reabilitare termică a locuinţelor, publicate ieri în Monitorul Oficial.
În cazul asociaţiilor de proprietari, acestea sunt eligibile în condiţiile în care fiecare membru nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei respective, în ultimele trei luni anterior evaluării.
De asemenea, decizia de reabilitare termică se ia cu acordul a cel puţin 90% dintre membrii asociaţiei de proprietari.
Prin OUG 69/2010, persoanele fizice sau asociaţiile de proprietari beneficiază de credit bancar garantat de stat şi cu dobândă subvenţionată integral pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Beneficiarul contribuie cu minimum 10% din valoarea costurilor totale ale lucrărilor, se mai arată în normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă.
Ce plătesc locatarii
Expertiza tehnică, certificatul de performanţă ene