Rinoplastia se face sub anestezie generală şi durează aproximativ o oră. Malformaţiile congenitale de la nivelul piramidei nazale, precum buza de iepure, defectele cauzate de traumatisme sau nasurile strâmbe pot fi corectate cu ajutorul rinoplastiei. Operaţia se face sub anestezie generală şi durează în jur de o oră şi jumătate. Înainte de intervenţie sunt necesare analize uzuale de sânge, electrocardiogramă, radiografie pulmonară şi nazală.
Rinoplastia se face fie prin interiorul nărilor, după ce se secţionează mucoasa, fie prin disecţia nasului până la evidenţierea scheletului cartilaginos şi osos. „După aceea se face corectura. Se îngustează, se subţiază şi se îndreaptă osul şi cartilajul în funcţie de dorinţa pacientului şi de fizionomie. Unei persoane cu faţa mare nu i se potriveşte un nas foarte mic", explică Adrian Carantino, medic primar chirurgie plastică la clinica Medical Stil Estet din Bucureşti.
În următoarea etapă a intervenţiei, nasul se închide la loc şi se pune o meşă în fiecare nară, care să împiedice sângerarea, apoi se aplică un pansament deasupra nasului, uneori cu atelă metalică pentru a menţine forma nasului. Meşele se ţin timp de 24 de ore, iar atela, şapte-zece zile. „Operaţia nu se face în timpul perioadelor geroase pentru că zona este sensibilă la frig şi pot apărea sângerări, umflături sau vânătăi mai accentuate", mai spune medicul.
Complexele din adolescenţă
Pe Alexandra, o studentă de 20 de ani, rinoplastia a scăpat-o de o serie de complexe care o împiedicau chiar şi să-şi prindă părul. „Înainte, nasul meu era cam mare, vârful tot la fel şi lăsat şi toate astea mă deranjau încă din adolescenţă. Mai purtam şi ochelari care accentuau aspectul", îşi aminteşte Alexandra. Părinţii au încurajat-o, chiar dacă la început n-au fost de acord să-şi schimbe forma nasului, mai ales că, dacă operaţia nu ar fi reuşit