Un proiect demarat în urmă cu câţiva ani a revenit acum în atenţia autorităţilor locale. Este vorba despre cel privind modernizarea staţiei de epurare din Municipiul Făgăraş care a fost repus pe masa edililor locali după aproape 4 ani, timp în care cele două firme care au participat la licitaţie s-au dat în judecată reciproc pentru câştigarea lucrării. Acum, după ce instanţa a stabilit firma câştigătoare, bugetul nu poate susţine o asemenea investiţie.
Doar 15% din apa uzată este epurată
Se anunţă investiţii importante de anul viitor la reţeaua de canalizare a oraşului. Peste 18 milioane de euro vor ajunge în Făgăraş de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea conductelor vechi de zeci de ani. O lucrare importantă şi de strică necesitate. Dar chiar şi aşa, apa uzată va ajunge direct în Olt, fără să fie epurată corespunzător. Motivul? Staţia de epurare a Făgăraşului este foarte veche şi nu mai face faţă debitului actual.
„Staţia de epurare a Făgăraşului este o staţie veche de aproximativ 45 de ani – treapta mecanică şi din 1984 – treapta biologică. Este o staţie depăşită atât din punct de vedere fizic, cât şi moral, cu utilaje mari consumatoare de energie, care la ora actuală nu mai fac faţă unei epurări corespunzătoare. La ora actuală, nu intră la epurare decât 15% din apa uzată din municipiul Făgăraş, datorită funcţionării necorespunzătoare a colectoarelor de canalizare, astfel încât apa uzată din Făgăraş este trimisă în emisar, în Olt, neepurată“, ne-a spus Vasile Manta, directorul sucursalei din Făgăraş a Societăţii Apă Canal Sibiu.
După aderarea la UE, întorsătură de situaţie
Acesta a fost şi motivul pentru care încă din anul 2006 a fost realizat un proiect pentru modernizarea acestor instalaţii. Era un proiect bine cotat în acea perioadă, pentru că Guvernul finanţa lucrarea în proporţie 60 la sută, iar comunităţii locale î