Unităţile de învăţământ, majoritatea aflate în mediul rural, n-au autorizaţie sanitară de funcţionare eliberată de DSP. Principalele deficienţe găsite sunt lipsa apei curente şi grupurile sanitare deteriorate. Primarii se plâng că n-au fonduri pentru investiţii.
Statistic, aproape jumătate din şcolile din judeţ nu oferă condiţii minime de civilizaţie pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. Din cele 866 de unităţi şcolare, doar 449 au autorizaţii de funcţionare, dar şi în cazul lor există situaţii în care autorizaţia expiră fără şanse de a fi prelungită. Celelalte 417 şcoli au funcţionat în anul şcolar trecut, deşi n-au primit vreodată actul necesar ca să fie în legalitate. Principalele motive sunt lipsa apei curente şi grupurile sanitare deteriorate.
Investiţie de 5.300 de lei
„Neîndeplinirea uneia dintre aceste condiţii duce la neacordarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare“, a declarat Mihaela Vlada, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui. Criteriile pe care şcolile trebuie să le îndeplinească pentru a obţine autorizaţiile sanitare diferă de la o unitate de învăţământ la alta. Una dintre comunele care se confruntă cu o astfel de problemă este Banca. În componenţa acesteia intră 11 sate şi are de gestionat nouă şcoli.
„Dintre acestea, două nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, la Ţifu şi Sârbi. Deşi am efectuat reparaţii, unităţile nu au îndeplinit standardele necesare acordării autorizaţiilor de funcţionare. Pentru anul şcolar 2010 -2011 am alocat un buget de 5.300 de lei unităţilor de învăţământ. Astfel, sperăm ca până în toamnă să obţinem autorizaţii sanitare de funcţionare necesare“, a declarat Vasile Vânătoru, primarul comunei Banca.
Se fac lucrări de igienizare
La ora actuală, numeroase şcoli se află în plin proces de igienizare. „Există unele probleme legate de spaţiul din sălile de clasă în care