Retragerea unei monede bătute de Banca Naţională a României (BNR), înfăţişându-l pe Miron Cristea, primul patriarh al BOR, dar și un antisemit fervent, este cerută imperativ de Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale de la Muzeul Holocaustului din Washington.
Radu Ioanid a declarat pentru Associated Press că este "şocat" de decizia Băncii Centrale de la Bucureşti de a bate o monedă care îl prezintă pe patriarhul Miron Cristea, cel care a condus Biserica Ortodoxă Română între 1925 şi 1939.
Ioanid spune că patriarhul, care a fost şi premier între 1938 şi 1939, este responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei. În urma acestei decizii, 225.000 de evrei (37% dintre evreii din România acelor vremuri) au rămas fără cetăţenia română.
Colecţia celor cinci patriarhi
Într-o scrisoare trimisă guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, directorul de la Muzeul Holocaustului solicită retragerea monedei. Un purtător de cuvânt al BNR spune că moneda face parte dintr-o colecţie de cinci, care prezintă cei cinci patriarhi români care au condus Biserica din 1925 până în 2007. Aceştia sunt Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist.
El a adăugat că nu este vorba de o monedă dedicată lui Miron Cristea. Cele cinci monede sunt din argint.
SURSA FOTO: romaniancoins.org
Considera că evreii sunt un pericol pentru România
Miron Cristea este cunoscut pentru atitudinea sa antievreiască. Într-un articol al vremii, semnat de Miron Cristea, oficialul religios scrie că "a nu reacţiona împotriva evreilor înseamnă a ne duce de vii la pieire". Totuşi, Miron Cristea a reuşit să pună capăt violenţelor antievreieşti din mandatul de 44 de zile al lui Octavian Goga (premier între decembrie 1937 şi februarie 1938).
Miron Cristea (numele său laic era Elie Cris