Cercetătorii de la Universitatea americană din Duke au creat un robot care poate efectua intervenţii chirurgicale fără asistenţă din partea medicilor.
În cadrul simulărilor de organe umane, robotul a putut localiza singur leziuni, a putut ghida dispozitive de prelevare de probe şi a reuşit să preleveze mostre multiple în timpul unei sesiuni unice.
Pornind de la acest experiment, cercetătorii afirmă că, în viitor, roboţii vor efectua intervenţii chirurgicale simple în mod independent. „La începutul acestui an, am demonstrat că un robot, condus de inteligenţa artificială, poate localiza chisturi în caz de simulări de organe cu o precizie ridicată. Acum, am arătat că robotul poate face prelevări din opt zone diferite în caz de simulare de prostată umană", a declarat profesorul Stephen Smith, coordonatorul acestui experiment.
Satisfacţie de 93%
Pentru efectuarea mişcărilor, robotul, denumit Biopsy, foloseşte tehnologia 3D şi ultrasunetele. Ultrasunetele sunt utilizate pentru a vizualiza organele, iar datele colectate în trei dimensiuni îl ajută să trimită comenzi la nivelul mâinilor mecanice, care examinează leziunile şi apoi prelevează probe.
În cadrul testelor efectuate de cercetătorii americani, robotul a obţinut un nivel de satisfacţie de 93%. În prezent, roboţii chirurgicali pot efectua operaţii doar sub atenta îndrumare a medicilor, care-i manevrează de la un panou de comandă. Astfel de roboţi există şi în România.