Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea pensiilor, dar şi legea salarizării unitare vor fi adoptate de Parlament până pe 15 septembrie. Executivul a insistat ca termenul să fie amânat măcar până pe 30 septembrie, explicând că parlamentarii sunt în vacanţă.
Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea pensiilor, dar şi legea salarizării unitare vor fi adoptate de Parlament până pe 15 septembrie.
Executivul a insistat ca termenul să fie amânat măcar până pe 30 septembrie, explicând că parlamentarii sunt în vacanţă.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare a fost aprobat de Guvern la începutul acestui an, adoptat de către Senat, după mai multe luni de dezbatere şi se află în discuţia Camerei Deputaţilor.
Misiunea Fondului Monetar Internaţional îşi încheie miercuri, 4 august, dezbaterile cu autorităţile de la Bucureşti şi va anunţa concluziile vizitei.
Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi modificată substanţial, la nici un an de la intrarea în vigoare. Proiectul care va fi lansat în dezbatere publica spre mijlocul lunii august va arăta sensibil diferit faţă de legea în vigoare, scrie Gândul, care prezintă şi ultimele modificări. Iată câteva dintre ele : se unifică titulaturile date posturilor, adică nu vor mai exista şoferi şi conducători auto, ci doar şoferi. Nu vor mai exista secretare şi asistent-manageri, ci doar secretare.
O altă regulă : se elimină diferenţele salariale între persoane angajate în diferite sectoare bugetare pe acelaşi post. Cu alte cuvinte, şoferul de la Apărare va câştiga la fel cu cel de la Muncă, Sănătate, Educaţie.
Pe de altă parte, cresc diferenţele dintre treptele de salarizare din grilă. Cum bani ca să fie majorate unele lefuri nu sunt, asta înseamnă că se va tăia din salariile mai mici. E o cerinţă a Băncii Mondiale, despre care Ministerul