Majoritatea economiştilor ia în calcul o reducere a rezervelor minime obligatorii la valută cu 5%
Mutarea s-ar traduce printr-o impulsionare a creditării în alte monede decât leul
Analiştii cred că Banca Naţională va menţine mâine dobânda de politică monetară la nivelul actual de 6,25%
Banca Naţională a României (BNR) ar putea menţine dobânda de politică monetară în cadrul sedinţei de mâine la nivelul actual de 6,25%, însă am putea asista la o scădere a rezervelor minime obligatorii la valută potrivit estimărilor economiştilor chestionaţi de Curierul Naţional.
Majoritatea economiştilor estimează că Banca Naţională va menţine dobânda-cheie în cadrul următoarei sedinţe, însă aceştia nu exclud o diminuare a rezervelor minime obligatorii la valută de cinci puncte procentuale.
Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României. În prezent, ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută sunt de 15% şi, respectiv, 25%.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru este de părere că nu vom avea parte de alte reduceri ale dobânzii-cheie din partea Băncii Naţionale, însă acesta preconizează o reducere a rezervelor minime obligatorii la valută de 5 puncte procentuale. "Cred că BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară în şedinţa de pe 4 august la nivelul de 6,25%. Decizia recentă a Guvernului de a majora TVA la 24% va crea presiuni inflaţioniste, iar dacă adăugăm şi presiunile inflaţioniste care vor veni din creşterea preţurilor la încălzirea termică (ca urmare a reducerii subvenţiilor) şi din recentele inundaţii, putem anticipa o inflaţie de circa
8-8,5% la sfârşitul anului. Incertitudinile cu privire la evoluţia inflaţiei în lunile următoare rămân