Oraşul Basarabilor, punct de referinţă al istoriei româneşti, ascun-de valori inestimabile ale neamului nostru şi ale culturii mondiale, în general. De cele mai multe ori, oamenii trec pe lângă ele grăbiţi şi uită că aici s-a "născut" Ţara Românească, definită prin credinţă şi tradiţie. Românii se identfică cel mai mult cu ortodoxismul, iar unul dintre locurile sfinte ale românismului se află la Curtea de Argeş.
Ridicată în preajma secolului al XIV-lea, Biserica Domnească "Sfântul Nicolae", din oraşul Basarabilor, stă şi acum mândră în faţa atâtor secole şi atâtor primejdii care au trecut peste ea. Generaţiile s-au succedat, dar spiritul ei a rămas tot viu, iar edificiul uimeşte şi astăzi şi îşi primeşte vizitatorii cu o oarecare mo-destie regală. Ea reprezintă nobleţea acestui neam şi înfăţişează tot ceea ce a avut el mai frumos. Construită în stil românesc, Biserica "Sfântul Nicolae" din Curtea de Argeş păstrează încă vii minunile unor artişti desăvârşiţi, a căror mână a fost călăuzită numai de spiritul divin.
Majoritatea vizitatorilor care aleg astăzi ca reper Curtea de Argeş se opresc la Mănăstirea din oraş, atraşi fiind de măreţia ei, dar şi de legenda Meşterului Manole. Mai există însă şi acea categorie de vizitatori pasionaţi de arta bizantină, care se opresc, cu precădere, la Biserica Domnească "Sfântul Nicolae". Cine are ochiul format vede imediat că fresca din interiorul acestei biserici, cea mai veche pictură de acest gen din România, este o operă de artă incontestabilă, care ar putea concura cu operele lui Michelangelo sau ale altor pictori renascentişti italieni.
Fecioara Maria purtând în pântece pe Fiul Domnului
Pe lângă frumuseţea cutremurătoare a picturilor din interiorul bisericii, câteva dintre icoanele zugrăvite pe bătrânii ei pereţi sunt unice în lume, prin felul în care meşterii au ales să ilustreze câteva dintre scenele bi