Romanele „Robur Cuceritorul“ şi „Stăpânul lumii“, de Jules Verne, vor fi distribuite într-un singur volum miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Un inventator genial recurge la soluţii extreme pentru a demonstra fiabilitatea aparatelor pe care le proiectează.
Apărut pentru prima dată în vara anului 1886 în paginile publicaţiei franceze „Journal des Débats politiques et littéraires", romanul „Robur Cuceritorul" a avut o continuare pe care Jules Verne a publicat-o opt ani mai târziu în revista „Magasin d'Éducation et de Récréation", sub titlul original „Maître du Monde" („Stăpânul lumii").
Tema comună a celor două scrieri este cucerirea distanţelor cu ajutorul unor mijloace de transport ingenioase şi mai ales prin intermediul zborului cu vehicule aeriene a căror greutate o depăşeşte pe cea a aerului. Personajul care apare în ambele proze este Robur, autoproclamat Cuceritorul, un inventator pe cât de genial, pe atât de bizar.
În primul roman, Robur este creatorul şi căpitanul aparatului de zbor „Albatros". În cel de-al doilea,„Stăpânul lumii", Robur reapare, la fel de furtunos ca şi în primul, la bordul navei „Terror", care este pe rând şalupă rapidă, submarin, automobil şi vehicul aerian. În ambele naraţiuni, eroul recurge la o serie de soluţii extreme pentru a atrage atenţia lumii asupra invenţiilor sale şi pentru a le demonstra eficienţa, cum ar fi, spre exemplu, răpirea unor oameni de ştiinţă în scopul de a-i obliga să navigheze alături de el, la bordul aparatului său.
O demonstraţie excentrică
Uncle Prudent şi Phil Evans sunt preşedintele şi, respectiv, secretarul Institutului Weldon din Philadelphia. Clubul reuneşte oameni de ştiinţă interesaţi de aerostatică. În timpul unei întruniri în care cei doi discută despre modalitatea cea mai eficientă de a dirija un aerostat, un personaj neaşteptat nă