Multe viitoare mămici sunt tentate să ceară medicului obstetrician anestezie epidurală pentru a elimina durerile naşterii. Deoarece este o procedură destul de controversată, medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, prezintă avantajele şi dezavantajele acestui tip de anestezie. "Anestezia epidurală se foloseşte în special pentru naştere, dar este utilizată şi în cadrul altor intervenţii. Este mai mult o analgezie, o decuplare a centrilor senzitivi care simt durerea. Naşterea este un proces complet în care sunt implicaţi şi centrii motori (cei care determină contracţia uterului), dar şi centrii senzitivi. De aceea, multă vreme, oamenii de ştiinţă au căutat să creeze un anestezic al cărui rol este de a permite funcţionarea normală a centrilor motori şi de a bloca centrii senzitivi. Disocierea completă a celor două tipuri de centri (motor şi senzitiv) este un lucru care nu se poate realiza în practică. De aceea, într-o astfel de anestezie, fie centrii motori nu sunt perfect funcţionali, fie centrii senzitivi nu sunt complet blocaţi", afirmă medicul Cătălin Haiduc.
Pacientele trebuie să ştie că durerea nu este eliminată complet. "Este un lucru pe care viitoarele mame şi-l asumă. Mai mult sau mai puţin, gravidele pot resimţi durerea. Oricum ar fi, este important de ştiut că durerea din timpul travaliului este un lucru benefic. Astfel, pacienta se poate coordona foarte bine şi participă efectiv la expulzarea pruncului".
AVANTAJE
Ca principal avantaj este confortul mamei în timpul travaliului. "Practic, pacienta nu mai simte contracţiile din timpul travaliului ca fiind dureroase. Din acest motiv, mama poate percepe naşterea ca pe ceva pozitiv.
Un alt avantaj al acestei metode este că ea poate fi "modulată", adică se efectuează proporţional cu nevoile fiecărei paciente. Deoarece