Fenomenele meteorologice periculoase produse, în luna iulie, la nivelul judeţului Maramureş au afectat 18 unităţi administrativ-teritoriale Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, Ulmeni, Vişeu de Sus, Ariniş, Băiuţ, Bistra, Dumbrăviţa, Fărcaşa, Gârdani, Groşii Ţibleşului, Leordina, Petrova, Poienile de Sub Munte, Ruscova, Şieu şi Mireşu Mare, producând pagube în valoare de peste 19.300.000 de lei.
Instabilitatea atmosferică ridicată a contribuit la averse de ploaie, cu caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Regimul pluviometric a fost excedentar, fiind înregistrate cantităţi de precipitale care cumulate au depăşit 100 l/mp. S-au înregistrat şi ploi torenţiale, în timp scurt, iar cantitatea de apă căzută a depăşit pragul de precipitaţii.
Aversele de ploaie au contribuit la producerea de scurgeri de pe versanţi care au afectat 37 locuinţe şi 212 anexe gospodăreşti. Două anexe gospodăreşti au fost distruse de şuvoaiele de apă. Au fost afectate de inundaţi şi intensificări de vânt 5 obiective socio-economice (două şcoli, două biserici şi o grădiniţă). Debitele şi nivelurile crescute ale văilor şi pâraielor au dus la revărsarea acestora din matcă. Ele au transportat aluviuni şi material lemnos care au degradat 8 poduri, 54 de podeţe şi patru punţi pietonale. De asemenea, apele revărsate au spălat şi degradat 16 sectoare de drum naţional; 4,5 km de drum judeţean; 19,6 km de drum comunal şi 21,9 km de străzi. Viiturile produse pe cursurile de apă au inundat 602, 63 hectare de teren agricol, din care 542,6 sunt hectare de teren cultivate, iar 90 hectare sunt păşuni şi fâneţe. Aluviunile transportate de ape au colmatat 228 de fântâni. Au mai fost afectate de ape construcţii hidrotehnice, 1,2 km de diguri, respectiv 1,2 km de apărări de mal şi 0,03 km de zid de sprijin, iar ap