Imaginea companiilor care se declara astazi cu usurinta in insolventa va fi afectata, iar pe viitor, cand acestea se vor prezenta din nou in fata bancherilor ar putea intampina refuzuri, a explicat Adrian Bulboaca, managing partner al casei de avocatura Bulboaca si Asociatii, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.
Wall-Street: Sustineti modificarea legii insolventei in sensul unei inaspriri a acesteia data fiind usurinta cu care unele companii se declara in insolventa?
Adrian Bulboaca: Sustin orice demers legislativ ce are ca obiectiv protejarea interesului public, iar acest lucru poate include, in mod firesc, si protejarea sistemului bancar pentru ca la nivel global soliditatea sistemului bancar a devenit o chestiune de interes public. Efectele ce pot fi produse de dereglarea sistemului bancar sunt puternice si pot afecta intreaga economie si, de aceea este necesar sa fie adoptate acele masuri de natura sa protejeze sistemul.
Wall-Street: De ce credeti ca se declara companiile atat de usor in insolventa? Pentru a evita bancile?
Adrian Bulboaca: Este vorba de o intelegere gresita a institutiei insolventei. In esenta, spiritul care predomina pe plan local este acela ca declansarea procedurii de insolventa plaseaza companiile la adapostul instantei fata de actiunile bancilor. Insa, in felul acesta, companiile se lipsesc de orice sansa de redresare financiara.
Wall-Street: Practic, companiile care aleg calea insolventei se indreapta spre un drum inchis?
Adrian Bulboaca: Da. Ideal ar fi ca toate companiile sa isi trateze bancherul ca pe un partener de afaceri si sa caute solutii de redresare intai cu acesta si abia in ultima instanta sa apeleze la insolventa.
Am remarcat ca in prezent principiul de baza dupa care se ghideaza bancile este dorinta relansarii economice si a realizarii unui dialog prin care sa discu