Pentru a face faţă crizei economice, italienii inventează un nou model de gestiune familială. Cetăţenii din Peninsulă susţin că în momentul de faţă, divorţul poate aduce chiar mai multe avantaje decât căsătoria. Cel puţin pe plan economic.
Potrivit ultimelor statistici, numărul divorţurilor false este în creştere rapidă, în special în familiile cu venituri medii şi mari din nordul şi centrul peninsulei, ajungând deja în ultimele luni la un procent record de 7% din totalul cazurilor aflate în momentul de faţă în atenţia tribunalelor italiene. "Este vorba de o pură escrocherie, dar imposibil de demonstrat", explică Gian Ettore Gassani, preşedintele Asociaţiei Avocaţilor italieni specializaţi în dreptul familiei, citat de agenţia Cnrmedia.
Cum funcţionează concret
"Precedentele nu lipsesc din istorie, fiind înrădăcinate în cultura latino- italiană, care deseori evită drumul neted şi caută mai degrabă scurtături pentru a fenta statul prin orice mijloace", mai spune el. Noua metodă aduce o mulţime de avantaje, pornind de la simplul fapt că venitul familiei nu se mai calculează per total şi, prin urmare, taxele se reduc automat.
În plus, în cazul în care soţia rămâne în acelaşi spaţiu de locuit al familiei, soţul poate cumpăra o altă casă cu o reducere de 5% pe taxa de înregistrare şi fără să plătească o nouă taxă pe imobil. În fine, "dacă venitul mamei nu depăşeste 25 de mii de euro pe an, copiii ar fi scutiţi şi ei de o serie de taxe (tichetul sanitar, taxe universitare, n.r.)", mai spune Gian Ettore Gassani.
Sună trist, dar, potrivit avocaţilor italieni, este o soluţie aleasă de tot mai multe cupluri, din cauză că politica statului nu încurajează în mod real familia. Potrivit aceluiaşi avocat Gassani, riscul este zero, deoarece, în general, cuplurile ce recurg la această metodă nu pot fi împiedicate de lege, care nu are instrume