Doar 18 persoane din Călăraşi au fost interesate să-şi cumpere cu bani de la stat o instalaţie de producere a energiei ecologice
Acum o lună s-a dat startul sesiunii de depunere a dosarelor pentru programul „Casa Verde“ pentru persoane fizice. Pentru judeţul Călăraşi a fost alocată suma de 1,6 milioane de lei. Cumpărându-şi panouri solare cu bani de la stat, oamenii pot să-şi reducă semnificativ cheltuielile cu căldura şi energia electrică, dar să şi contribuie la reducerea gradului de poluare.
Investiţii favorabile Cei care au deja panouri solare spun că investiţia este eficientă. Florian Anton, din Călăraşi, şi-a montat panoul solar acum trei ani. A costat 1.000 de euro. El spune că mare parte din investiţie a fost amortizată. „Am opt- nouă luni pe an în care nu plătesc factura la gaze. Luna aceasta mi s-a facturat cu minus 50 de lei“, povesteşte mândru Florian Anton. Căldură pe banii statului Deşi acest proiecte se poate face cu bani de la stat călărăşenii nu se prea înghesuie. „Principalul motiv pentru care aceştia nu s-au înscris în acest program este lipsa informaţiei, dar şi a banilor“, a explicat Petre Naidin, consultant, specialist în energetică. Viorel Ionescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Călăraşi, e de părere că oamenii nu ştiu despre acest proiect. „Cred că din lipsă de informare şi de bani oamenii nu s-au înscris în acest program. Sesiunea ţine până la 31 octombrie şi vom încerca să mediatizăm cât mai mult proiectul“, a spus directorul.
Populaţie neinformată
Călărăşenii nici măcar nu ştiu ce presupune şi nici că pot obţine un ajutor gratuit de la stat. „ Nu am decât o idee foarte vagă. Mi-ar plăcea să pot obţine o finanţare pentru panouri solare şi o să încerc să aflu mai mult pe internet“, a declarat Magda Tuţa, profesoară în Călăraşi.
270 sisteme finanţate de stat Călăraşiului i-a fost alocată suma de