VICTORIA LÄCÄTUČUOrganizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca obezitatea a luat proportii pandemice. In SUA, 66,7% din populatie e supraponderala, in Germania - 66,5%. La noi in tara, patru milioane de oameni sunt obezi, situatie care ne-a propulsat pe cea de-a treia pozitie in Europa. Surplusul de kilograme nu doar ca ne urateste, dar ne poate fi fatal, daca nu intervenim la timp.
O alta victima a obezitatii a fost, luna trecuta, cel mai gras om din Romania, Cristian Capatanescu. La 54 de ani, valceanul cantarea 400 de kilograme si prezenta cea mai severa forma de obezitate intalnita pana in prezent. Desi se afla sub tratament la Spitalul "Sf. Ioan" din Capitala, acesta n-a mai apucat operatia in care isi pusese toate sperantele. A murit la jumatatea lunii iulie.
Dr. Catalin Copaescu, seful Clinicii de Chirurgie de la "Sf. Ioan", avertizeaza ca trebuie luate masuri imediat ce constatam ca ne-am ingrasat. De vina sunt, de regula, alimentatia de tip fast-food, excesele culinare si sedentarismul. Ce faceti in acest caz? Mancati putin si des (patru- cinci mese pe zi) si faceti sport, va sfatuieste dr. Copaescu.
Primele semne ale obezitatii
Obezitatea apare in momentul in care indicele de masa corporala (greutatea impartita la patratul inaltimii) depaseste limita de 30. In plus, daca circumferinta abdomenului este mai mare de 88 de centimetri la femei si 106 cm la barbati, chiar daca nu aveti foarte multe kilograme, medicii avertizeaza ca sunteti supraponderali.
Eiau avut probleme cu greutatea
Piedone a scapat de 50 de kilograme
Un alt supraponderal este primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Edilul s-a pus pe slabit la sfarsitul anului trecut si a reusit sa dea jos 50 de kilograme, dintre cele aproximativ 150 pe care le avea. Acesta spune ca principalul motiv