Acum, când canicula a pus stăpânire pe plaiurile mioritice, băuturile sunt mai necesare ca oricând pentru a ne hidrata.
Când vine vorba de a combate setea, fiecare dintre noi are o reţetă infailibilă. Unii spun că nimic nu este mai bun pe aceste temperaturi infernale decât un ceai rece, alţii recurg la freshuri, unii se concentrează pe milk-shake-uri. Tradiţionaliştii beau un pahar de lapte, alţii preferă o bere sau un suc acidulat. Problema este să stabilim cine are dreptate şi cine greşeşte şi, mai ales, ce accentuează setea şi care suc are calorii. În fiecare zi, în timpul verii, organismul nostru pierde peste doi litri de lichide. Recuperarea acestora este indispensabilă, însă cel mai important este să facem acest lucru în mod corect, dacă nu vrem ca băuturile consumate să se resimtă pe cântar.
Sucurile de fructe, o armă împotriva căldurii
Favoritele specialiştilor sunt freshurile de portocale, care conţin apă, vitamine (C, B1, B2, PP), săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu). Dar asul din mânecă îl constituie un anumit ulei esenţial prezent în portocale, aşa-numitul „aurantia marina“, care este un aliat de nădejde împotriva setei. Pe cât posibil, evitaţi să adăugaţi zahăr într-un astfel de fresh. Deşi „licoarea“ vi se va părea amăruie, ea va fi mai eficientă pentru a scăpa de sete. Alt aliat de nădejde sunt sucurile de fructe şi legume obţinute prin necentrifugare. De exemplu, s-a constatat că sucul de morcov obţinut cu ajutorul unui storcător necentrifugal prin presare la rece sau prin masticare conţine de două ori mai mult calciu decât sucul obţinut prin centrifugare. De asemenea, sucul de morcov obţinut cu ajutorul unui storcător necentrifugal prin presare la rece conţine de două ori mai mult beta-caroten şi alfa-caroten decât cel obţinut prin centrifugare.
Astfel de sucuri sunt recomandate mai ales persoane