Guvernul a ales o cale periculoasa pentru a atinge tintele de deficit bugetar fixate de FMI: neplata datoriilor catre companii, solutie care dauneaza economiei, a declarat pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu (foto), economist al ING Bank Romania.
In S1 deficitul bugetar s-a incadrat la limita in tinta stabilita cu finantatorii externi, ajungand la 18,07 miliarde lei, fata de o tinta de 18,2 miliarde lei.
Performanta guvernantilor o egaleaza pe cea din lunile anterioare, insa Muscalu atrage atentia asupra costurilor pe care le-a implicat.
"Daca tinem cont ca pentru a iesi bine la examenul cu Fondul Monetar International (FMI), Finantele nu au rambursat la timp datoriile companiilor, atunci incadrarea in deficit chiar nu este o performanta", a spus economistul ING Bank.
In cadrul negocierilor, autoritatile locale au cerut de fiecare data Fondului derogari de la reducerea arieratelor, adica a datoriilor catre companii.
Economistul ING a declarat ca nu poate anticipa daca guvernul Romaniei va stabili cu FMI o alta tinta de deficit bugetar, raportat la produsul intern brut (PIB).
Cresterea estimarii de scadere economica, care ar putea fi de -1,7 sau -1,9% la final de an (procente vehiculate de ministrul de finante Sebastian Vladescu n.r.), fata de -0,5% cat se prevedea anterior, nu este un motiv pentru ca Romania sa negocieze un alt target de deficit in acest an, a spus analistul. Asta deoarece, a explicat el, negocierile purtate de oficialii locali cu FMI au vizat o anumita cifra de deficit si nu un anumit procent pe care acesta ar trebui sa il detina in PIB.
Tinta de deficit bugetar fixata de Romania cu FMI era aproximata la 6,8% din PIB. Inainte de a initia reforma sectorului public, bugetul avea angajate cheltuieli care, potrivit FMI, ar fi condus deficitul la 9,1% din PIB la final de an.
@