Premierul ungar Viktor Orban a captat toată atenţia după ce a luat decizia neaşteptată de a renunţa la plasa de siguranţă asigurată de parteneriatul cu FMI
Premierul ungar a făcut un lucru pe care puţini dintre omologii săi din regiune ar avea tăria să îl facă: a trântit uşa în nas reprezentanţilor FMI, care în urmă cu aproape doi ani i-au salvat ţara de la un faliment naţional printr-un împrumut de 20 de miliarde de euro (la care a participat şi UE şi Banca Mondială).
Viktor Orban a fost deranjat nu de ţinta de deficit de 3,8% din PIB impusă de reprezentanţii FMI, pe care a promis să o respecte în continuare, ci de modul în care i s-a cerut să ajungă acolo. Organizaţia cu sediul la Washington a vrut măsuri de austeritate, Orban nici nu a vrut să audă.
Majoritatea declaraţiilor date de şeful executivului de la Budapesta după suspendarea negocierilor cu FMI şi UE au avut în spate aceeaşi idee: nimeni nu ne poate dicta ce să facem în ţara noastră. Iar acest patriotism economic este împărtăşit şi de ungurii de rând. "Nimeni nu poate decide în locul nostru ce să facem cu economia ungară. Un stat trebuie să fie suveran", crede Agnes Naray-Szabo, o profesoară de liceu în vârsta de 26 de ani.
Conform cotidianului de business The Wall Street Journal, Orban a ţinut să fie întotdeauna la curent cu discuţiile reprezentanţilor Ungariei cu Fondul Monetar Internaţional. "Chiar şi cele mai mici detalii trebuia să treacă mai întâi pe la el spre aprobare", a spus o sursă apropiată. Orban a respins toate propunerile FMI şi UE, a adăugat aceeaşi persoană.
Un alt motiv pentru care Orban nici nu a vrut să audă de opţiunile puse pe masă de FMI a fost că a ajuns la putere după ce a promis că va renunţa la măsurile de austeritate adoptate de guvernul tehnocrat condus de Gordon Bajnai.
Drum cu obstacole
Relaţiile lui Orban cu oficialii FMI au fost