Ministerul de Finanţe a vândut ieri certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 474,6 milioane de lei la un randament de 7% pe an, adunând de pe piaţă 60% din valoarea programată de 800 de milioane de lei.
Finanţele au primit cereri pentru cumpărarea de certificate de trezorerie în valoare totală de 1,44 miliarde de lei, fiind însă respinse ofertele cu un nivel al randamentului mai mare de 7% pe an. Precedenta licitaţie pentru certificate cu scadenţa la un an fusese organizată pe 19 iulie, când au fost vândute titluri de 157 de milioane de lei, adică 21% din valoarea emisiunii.
Ministerul de Finanţe încearcă să atragă în august 4,6 miliarde de euro de la bănci prin intermediul a şapte licitaţii de titluri de stat, dintre care doar două sunt pentru obligaţiuni, restul fiind pentru certificate de trezorerie cu maturitatea de până la un an. Maturitatea medie a titlurilor programate la vânzare în august este de 1,2 ani, comparativ cu 1,6 ani în iulie - reflectând orientarea spre instrumente pe termen scurt.
Licitaţiile programate în iulie au avut o valoare similară, dar statul nu a reuşit să atragă decât 1,38 miliarde de lei, în contextul în care a respins majoritatea ofertelor cu randamente mai mari de 7% pe an. Finanţele au acceptat, totuşi, luna trecută un randament de 7,1% pe an în cadrul unei licitaţii în care a vândut obligaţiuni pe şapte ani.
Statul a respins în ultimele luni majoritatea ofertelor pentru cumpărarea de titluri în lei, considerând randamentele solicitate de bănci ca fiind prea ridicate. Ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, declara în iunie că Trezoreria are suficiente fonduri şi îşi permite să reziste presiunii băncilor care cer randamente ridicate.
Totuşi, pentru a acoperi deficitul de lichidităţi, statul a vândut săptămâna trecută certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 1,21