Arădenii au găsit o nouă metodă de a atrage turiştii în perioada de criză şi promovează turismul gastronomic. În acest week-end, la Moneasa a avut loc Festivalul clătitelor, care a atras mii de vizitatori. Însă, aceştia nu au gustat numai clătite, ci s-au înfruptat din gulaş la ceaunele din apropiere. Nu numai Moneasa promovează turismul gastronomic, ci şi Pecica, Nădlac sau chiar municipiul Arad, care apelează la ceaune uriaşe, aduse din Ungaria.
Clătitele au „ademenit" turiştii din Ungaria
În staţiunea Moneasa hotelurile şi cabanele din zonă au fost umplute până la refuz. Mii de români, dar şi turişti din Ungaria au participat la Festivalul Clătitelor. Acestea au fost „produse" chiar în faţa cumpărătorilor, iar vânzătorii au avut oferte din cele mai ciudate: clătite umplute cu creier, cu scorţişoară sau chiar... cu salam de Nădlac, după cum susţinea primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, care a oferit şi „kysnutie haluşke", adică găluşte slovăceşti, un preparat specific comunităţii de slovaci din regiune. Europarlamentarul Iosif Matula a pregătit „clătite de Bruxelles", iar liberalii arădeni, însufleţiţi de Varujan Vosganian, au gătit un gulaş la ceaun. Ei au avut concurenţă serioasă: Primăria Cermei, care a oferit turiştilor un „gulaş ceferist". Poliţia comunitară Arad a pregătit „clătite comunitare". Acestea au fost preparate inclusiv de directoarea instituţiei, Viorica Graur, şi au fost extrem de apreciate. Printre degustători a fost prezent şi cântăreţul de muzică populară Tinu Vereşezan.
La Moneasa s-au preparat peste 20.000 de clătite. Unele s-au comercializat la preţuri între 1 leu şi cinci lei (cele XXL), iar alte standuri au dat clătite gratuit. Actorul Zoli Lovas, organizatorul festivalului spune că Festivalul de la Moneasa a fost un adevărat succes, iar numărul turiştilor prezenţi în staţiune a fost impresionant.
Model regio