Persoanele cu grave tulburări de vedere, auz, handicap locomotor, boli cardiovasculare, afecţiuni neurologice sau renale ar putea avea, de acum înainte, şanse minime să conducă.
Permisele auto nu vor mai putea fi obţinute sau reînnoite pentru persoanele care nu obţin avizul favorbail din partea medicilor specialişti.
Prevederile apar într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, pentru „aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul“, lansat în dezbatere publică până pe 2 septembrie.
Astfel, comisia de examinare poate obliga candidatul să facă un examen medical de specialitate, în cazul în care suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere.
Candidaţii care vor să obţină permis pentru a conduce motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3.500 kilograme, sunt obligati să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute in prezentul ordin.
Restricţii pentru bolnavi
De exemplu, după apariţia recentă a diplopiei (perceperea a două imagini ale unui obiect privit) sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea autovehiculului este permisă numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiştilor oftalmologi şi a experţilor auto.
De asemenea, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor care fac periculoasă c