Au fost construite pentru prinţi, împăraţi sau pentru cei mai excentrici turişti de lux. Fiecare dintre aceste cinci palate ascunde o formă inedită de artă.
O cuvertură patchwork lucrată în singurul palat regal din America de către o fostă regină hawaiiană; încăperile pe care le-a numit „acasă" cea mai iubită prinţesă a lumii sau pavilioanele din lemn verde din poveştile coreene de demult: nu le vei găsi pe potecile clasicelor trasee de turism, ci mai curând pe o hartă a artei şi a culturii care se găseşte doar în „buzunarul" adevăraţilor cunoscători.
GYEONGBOKGUNG (SEUL, COREEA DE SUD)
Nu doar latino-americanii au reuşit performanţa de a cuceri lumea cu serialele tip telenovelă. Un popor greu încercat de istorie, cel coreean, a găsit o modalitate asemănătoare de a traversa barierele culturale, una bazată mai mult pe „cultura pop" decât pe clasica fascinaţie a lumii întregi vizavi de geopolitica nord-sud din peninsulă. Seriale precum Dae Jang Geum (difuzat şi în România, pe TVR 1, sub numele de „Giuvaierul Palatului"), ale căror intrigi se petrec invariabil în palatul regal din Seul (Gyeongbokgung) au fost vândute cu succes în 17 ţări, inclusiv SUA, Canada şi chiar Argentina, patria telenovelelor. Dincolo de succesul rapid obţinut pe micile ecrane, Gyeongbokgung este unul dintre cele mai puţin cunoscute palate ale lumii, care oglindeşte fidel cultura unei ţări la fel de puţin bătute de paşii europenilor. Cel mai mare dintre cele cinci palate construite de către dinastia coreeană Joseon, Gyeongbokgung (în traducere „Palatul binecuvântat din plin de Ceruri") ar fi fost în urmă cu 600 de ani echivalentul unei vile de lux din zilele noastre. Inclusiv sistemul de încălzire prin... pardoseală! Pavilioanele din lemn vopsit cu motive tipic coreene (înflorituri pe nuanţe pastelate, în special verde, pe care nu le vei regăsi nicăieri altundeva în lu