Drumul către satul Vadu din comuna Corbu este prost, dar asta e o regulă în România. Iar autorităţile, în loc să stea deoparte, mai mult îi încurcă pe turiştii care vin exclusiv pentru „marea în sine, să se uite pe cer să vadă Soarele, marea, stelele". Ei spun că „aici nu sunt revoluţionari, rockeri sau tineri antisistem, cum se întâmpla odată cu cei care mergeau în Vamă".
Ca să ajungi într-o comunitate unde cel mai apropiat vecin de cort este la 30-40 de metri, trebuie să urci de la Năvodari pe drumul care duce la Tulcea. La zece minute de mers cu maşina, la ieşirea din Corbu, faci dreapta pe un drum îngust şi, după vreo zece kilometri, intri în Vadu, sat fără pensiuni, buticuri sau magazine. De altfel, nici un turist nu se aprovizionează de aici, alimentele se iau din supermarketurile de la Constanţa, iar apa potabilă se aduce de la Corbu, unde există un izvor natural.
Mai bine decât la all-inclusive
Din sat până la plajă, drumul devine îngust, pe unele porţiuni e inundat, dar asfaltat şi practicabil. Plaja începe de cealaltă parte a unui dig ridicat în mod natural şi până la mare nu sunt mai mult de zece metri. Oamenii stau răsfiraţi, nu se aud urlete, nici muzică, nu sunt pet-uri pe jos, nici hârtii, ski jeturi sau şezlonguri de care să te împiedici din metru în metru. O familie de şapte persoane pregăteşte cina la o plită electrică. Oamenii au o rulotă, un generator, canistre cu apă. „La noi nu e o problemă de buget, pentru că am fost la hoteluri de cinci stele şi după ce am plecat de acolo ne-am luat rulota şi am venit aici o săptămână sau zece zile. E al treilea an în care venim, dar acum e mai puţină lume, uite avem un vecin la 30-40 de metri. Aici nu ai de unde să cumperi.
Există o cherhana mai sus, dar au preţuri un pic cam mari pentru că nu au concurenţă", ne spune capul familiei. Un cuplu, soţ şi soţie, joacă rummy într-un fel de