Căpuşele, meduzele, văduva neagră şi dragonul de mare au provocat pe rând panică printre turiştii veniţi pe plajele litoralului românesc. Vietăţile, informaţiile confuze şi zvonurile alarmiste au trimis zeci de turişti de urgenţă la spital. Biologii marini explică faptul că aceste vietăţi marine sunt rareori periculoase.
„Dragonul de mare era lipit de piciorul femeii şi abia când am dat să-l smulgem a înţepat. Am sunat la 112 şi a venit o ambulanţă", a povestit Denim Galit, salvamar pe plaja din Eforie. Turiştii sunt nedumeriţi.
Mai citiţi şi:
Constanţa: 17 copii au ajuns la spital după o baie în mare
„Până acum nu am mai auzit de dragonul de mare. Autorităţile trebuiau să facă publice aceste situaţii, să ne anunţe dacă există antidot în caz de înţepătură. Tot autorităţile trebuiau să mediatizeze ce trebuie să facă turiştii imediat după ce sunt înţepaţi", spune Vladimir Gheorghe, un turist din Deva, venit cu familia la Eforie.
Leac pescăresc
În Golful Pescăriei din Constanţa, pescarii nu se tem de înţepătura vietăţilor aduse de apa Mării Negre. „Ne-am păcălit de multe ori şi am pus mâna pe ei, pentru că seamănă foarte mult cu guvizii. Unii am şi călcat pe dragonul de mare, care îşi ţine ţepii întinşi sub apă. Durerea este mai mică decât cea provocată de înţepătura unei albine şi poate fi comparată cu înţepătura într-un cactus. Noi apropiem o ţigară aprinsă de rană şi neutralizăm secreţia", a explicat unul dintre pescari, Dan Popea (38 de ani).
Medicii Spitalului de Urgenţă Constanţa consideră că panica turiştilor este exagerată. „Cazurile întâlnite nu au fost grave. Pacienţii au primit tratament cu hidrocortizon, iar cei mai mulţi nu au necesitat internarea. Totuşi unii, mai mult speriaţi, au vrut să rămână sub supraveghere medicală. Mai expuşi la riscurile unor reacţii alergice sunt cardiacii, persoanele care