FMI a transmis că economia va scădea cu 1,9% în acest an şi că va creşte cu cel puţin 1,5% anul viitor. Analiştii spun că această prognoză trebuie privită cu prudenţă, în condiţiile în care asupra revenirii consumului intern încă planează semne de întrebare, iar economia României este vulnerabilă la şocurile externe.
Menţinerea fiscalităţii la un nivel ridicat, plata unei părţi a datoriilor acumulate de sistemul de sănătate şi continuarea disponibilizărilor în sistemul public sunt principalele recomandări aduse de FMI la ultima evaluare. Economiştii spun că declaraţiile oficiale au cuprins multe nuanţe şi că este nesigură o trecere a economiei pe plus în 2011.
Fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu, crede că mesajul şefului delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks - potrivit căruia Guvernul nu mai trebuie să umble la taxe şi impozite - arată că o relaxare fiscală nu poate avea loc în condiţiile în care ţinta de deficit bugetar trebuie respectată.
„Cu alte cuvinte, procesul de consolidare fiscală poate continua doar dacă se implementează reformele asumate, dar neîncepute încă: legea pensiilor, leagea salarizării unitare, reducerile bugetare", a spus Dăianu.
De altfel, Jeffrey Franks a declarat, pentru Mediafax, că o reducere a TVA la nivelul anterior de 19% nu este recomandată, fiindcă va fi nevoie de continuarea consolidării fiscale şi în 2012.
Dăianu spune că este pentru prima dată când oficialii FMI au recunoscut că procesul de consolidare fiscală nu poate decât să accentueze recesiunea. „Semnalul pe care l-au tras acum este bine-venit, dar trebuiau să spună din 2009 acest lucru!", a arătat economistul.
Reamintim că FMI a ajustat negativ, din nou, prognoza de creştere economică pentru acest an, la 1,9% faţă de 2009.
Creştere nesigură
În privinţa prognozei de creştere pentru anul viitor, finanţatorii externi au co