Specialiştii în securitate IT nu recomandă să daţi curs unor astfel de oferte mai ales dacă vi se cer şi bani. Sursa: SHUTERSTOCK
Cea mai nouă schemă de jefuit pe internet care a apărut după criză este oferta de slujbe venite de pe tot felul de adrese anonime. Specialiştii din domeniul IT avertizează curioşii să nu dea curs unor astfel de oferte.
"Ţepuitorii" se folosesc de adrese asemănătoare cu cele de recrutare europeană. La nivel european s-a făcut deja o listă neagră a acestor adrese sau site-uri. Unul dintre acestea este de exemplu eurjobs.com sau eurjobs.org, foarte apropiate de un site serios din acest segment eurojobs.com. Alte site-uri "fantomă" sunt bob4-us.com sau europjob.com.
"Acest gen de mesaje spam nu este neapărat nou, însă ce e nou e faptul că ele au început să fie orientate către Europa de Est, inclusiv România. Mesajele se bazează pe faptul că în aceste ţări şomajul a crescut şi sunt mulţi oameni care au lucrat în domenii de genul real estate", ne-a spus George Petre, Threat Intelligence Team Leader, BitDefender.
Potrivit lui Costin Raiu, director al Departamentului de cercetare şi analiză globală Kaspersky Lab, acest gen de scrisori funcţionează cam toate pe acelaşi sistem: oferă un job foarte bine plătit sau un câştig financiar rapid.
"Ca prim pas, cer de la victime o serie de informaţii personale, cum ar fi adresa de acasă, numărul de telefon, scan după buletin/paşaport, cont în banca şi aşa mai departe", mai spune directorul de la Kasperky Lab. Ulterior victima este contactată şi i se descrie "minunatul" job.
Escrocheria se poate desfăşura prin mai multe metode: fie i se spune că e vorba de o agenţie de recrutare şi i se cere un mic comision pentru această tranzacţie, fie este invitat la un interviu şi i se spune că trebuie să suporte costurile rezervării biletului.
@N