În timp ce Executivul face simulări pe o taxă unică de doar zece, Fondul Moentar Internaţional (FMI) atrage atenţia că nivelul taxelor nu trebuie modificat în următorii ani. Cu alte cuvinte, TVA-ul nu ar trebui să revină la 19%, de la 24% cât este în prezent, şi nici taxa unică nu trebuie scăzută.
"Nu aş recomanda a revenire la 19% a TVA la finele anului viitor deoarece este nevoie de continuarea consolidării fiscale şi în 2012. Guvernul a făcut un angajament faţă de Comisia Europeană, de a avea un deficit bugetar de 3% din PIB până în 2012. Dacă vrei un deficit bugetar de 3% în 2012, atunci nu poţi să tai taxele în 2012. Ar putea TVA să fie ulterior redusă? Absolut, iar acest lucru ar fi de dorit", a spus şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
Întrebat când ar putea avea loc relaxarea fiscală, el a spus că trebuie mai întâi completate ajustările fiscale şi îmbunătăţită eficienţa colectării taxelor.
"Sunt în favoarea reducerii taxelor, dar numai după ce ajustarea fiscală s-a terminat şi pe baza unei colectări îmbunătăţite. Îmbunătăţirea administrării taxelor necesită timp. Nu te trezeşti deodată că ai de două ori mai multe taxe colectate din accize. Trebuie să implementezi un număr de controale, să ai un sistem informatic mai bun, metode mai bune de a superviza angajaţii şi mai bune stimulente pentru ei", a explicat Franks.
Franks a declarat că de acum încolo, FMI nu se aşteaptă la o evoluţie nefavorabilă. În opinia oficialului FMI, evoluţia economiei ar putea arăta o creştere uşoară a PIB în trimestrul al doilea, perioadă urmată de scădere în trimestrul trei şi din nou o creştere în trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor.
"În trimestrul trei credem că va fi din nou scădere, dar chiar şi faptul că începem să avem aceste oscilaţii înseamnă că lucrurile se inversează. Apoi, anticipăm că, fie