Englezoaica Ena Mallett (77 de ani) şi românul Doru Botez (63 de ani) sunt un model de longevitate sportivă. Prima practică şi predă ju-jitsu, în timp ce celălalt îi învaţă karate pe copii şi pe tineri la Bacău.
Ena Mallett are 77 de ani şi e prima femeie care a primit centura neagră cu 7 dani, în stilul de luptă Spirit Combat Internaţional ju-jitsu. Bătrânica, văduvă şi mamă a doi copii, predă o dată pe săptămână ore de sport pentru copii şi pentru adulţi la o şcoală din apropierea casei sale din South Walsham, Norfolk, Anglia. Ea a început să înveţe karate în 1979 şi a devenit instructor de arte marţiale în 1987, dar spune că a fost nevoită să folosească forţa o singură dată, când lucra la un magazin local. Atunci a imobilizat un tânăr de 14 ani, care furase un pachet de bomboane.
Un băcăuan deţine recordul la noi
Sensei Doru Botez (63 de ani), deţinătorul centurii negre 6 dani, e cel mai bătrân practicant de karate din România. Inginer specializat în Electromecanică, a lucrat la Aerostar Bacău timp de 30 de ani. S-a apucat de karate în 1977, apoi, după o muncă asiduă, a câştigat centura neagră în 1984, completând-o cu 6 dani în 2009. Până în 1989, activitatea sa sportivă a fost monitorizată de Securitate, pentru că se credea că face parte dintr-o organizaţie teroristă care vrea să-l răstoarne pe Ceauşescu, dosarul de urmărire cuprinzând 200 de file. Botez a fost antrenor şi arbitru, moldoveanul predând acum la Seishin Club Bacău.
La 77 de ani, antrenor de lupte
Bucureşteanul Stroe Petre (77 de ani), antrenor de lupte greco-romane, e cel care l-a pregătit pe Tolea Ciumac. Antrenor emerit, Stroe a avut o viaţă agitată: a început luptele la 13 ani, a fost condamnat politic pentru că înjurase regimul comunist, a devenit apoi maistru mecanic şi şef de şantier de hidrocentrale, pentru a fi, din 1991, antrenor de lupte, recunoscu