Executivul a decis, miercuri, începerea procedurilor de vânzare la bursă a unei părţi din acţiunile minoritare deţinute de stat la companiile OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat că statul va vinde pe bursă 9,84% din acţiunile deţinute la Petrom şi câte un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, Transgaz şi Romgaz. otrivit acestuia, de la Petrom statul vinde 9,84% din acţiuni, rămânând cu un pachet de 10,8%, iar astfel îşi va menţine "statutul de acţionar semnificativ" la compania petrolieră controlată de grupul austriac OMV,care deţine 51,01% din acţiuni.
În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%. La Transelectrica, statul deţine prin intermediul Ministerului Economiei un pachet reprezentând 73,68% din acţiuni, iar la Transgaz controlează 73,51% din titluri, ambele companii fiind deja listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
La compania Romgaz, statul deţine 85,01% din acţiuni.
Câţi bani ar putea veni la buget
Videanu a evitat să menţioneze câţi bani obţine statul prin vânzarea acţiunilor, însă a precizat că România va profita prin faptul că vânzarea acţiunilor de la companiile respective, de interes pentru marile fonduri de investiţii, va dinamiza piaţa de capital şi va stimula fluxurile de capital străine către România.
Însă, potrivit unui document oficial obţinut, la jumătatea lunii aprilie, de Mediafax, Guvernul estima că va vinde un pachet de 12,64% cu o valoare estimată la 2,43 miliarde lei. Acelaşi document releva că statul ar obţine 219,9 milioane lei din vânzarea a 15% din acţiunile Transelectrica şi 440,2 milioane lei din cedarea unui pachet similar la Transgaz. Pentru participaţia la Romgaz, tot de 15%, Guvernul anticipa încasări de 57,4 milioane lei. (M.T.)
Executivul a decis, miercur