Fermele de porci din România au nevoie de investiţii de un miliard de euro pentru a putea exporta în UE, în cazul în care Comisia Europeană va da acord favorabil ţării nostre la livrările de carne.
Nu sunt motive să nu primim de la Comisia Europeană avizul pentru reluarea livrărilor de carne de porc, chiar din luna august. Exportul României până la sfârşitul anului nu va depăşi 20.000-30.000 porci în viu, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
„Pentru competitivitate, mai ales în actualele condiţii de criză economică, fermele de porci din România au nevoie de investiţii de un miliard de euro. Apoi, trebuie să continuăm să creăm condiţii pentru ca produsele din carne de porc românesc să poată fi comercializate pe piaţa internă."
70% carne de import
„Oprirea vaccinărilor pentru pestă la porcine a fost stopată în septembrie anul trecut. România a exportat pe durata interdicţiilor, în cantităţi mici, doar produse acceptate, de nişă, produse prelucrate prin fierbere, în diverse ţări, de exemplu, Italia", ne-a declarat Adrian Rădulescu. Deşi în România sunt 280 de ferme mari care produc pentru piaţa internă, importurile de carne de porc ajung anual la 70% şi provin în special din UE.
În gospodăriile populaţiei sunt crescuţi anual de două ori mai mulţi porci decât în fermele specializate. Dintr-un total de aproape 5,8 milioane porcine, doar 2,9 milioane sunt crescuţi în ferme. Consumul anul din România este de aproximativ 11 milioane de porci. Declinul sectorului este evident, în condiţiile în care producţia înainte de 1990 era de 15 milioane de capete. „România a pierdut piaţa sa tradiţională pentru carnea de porc, şi anume Rusia. Problema care s-ar pune în prezent este de calitate, pe carcasă. Nu suntem încă la nişte standarde comparabile cu alte ţări. Nu doar faptul că am oprit vaccinările ne va deschide