În ciuda investiţiilor de promovare a turismului românesc realizate anul trecut prin campania „Romania, the land of choice", rezultatele nu se văd absolut deloc. Dimpotrivă, în primele şase luni din 2010, numărul turiştilor cazaţi în România a scăzut cu 3,7%, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS).
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din perioada menţionată au însumat 2,53 milioane, în scădere cu 3%, iar înnoptările 6,25 milioane, cu 3,7% mai puţine faţă de cele perioada similară din 2009, se arată într-un comunicat al INS.
Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în perioada analizată, 76,5% din total, în timp ce turiştii străini 23,5%, ponderi apropiate de cele din prima jumătate a anului trecut. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 75,7% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în scădere cu 0,6%.
Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primele şase luni 80,5% din total, iar restul de 19,5% turişti străini.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 22,1% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,6 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primul semestrul s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (72,3%) şi la hanuri (34,8%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în intervalul ianuarie-iunie de 3,33 milioane, în scădere cu 3,4% faţă aceeaşi perioadă din anul trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,8%). Din statele Uniunii Europene (UE) s-au înregistrat 62% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe sosiri fiind din Ungaria (26,1%), Bulgari