Nu e usor sa conduci o banca centrala in timpul unei crize economice ca cea in care ne aflam, dar guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Andras Simor, o duce mai rau decat oricare altul dupa ce noul guvern al lui Viktor Orban l-a invinovatit de problemele economice ale tarii.
Guvernul de la Budapesta l-a acuzat pe Simor inclusiv ca ar fi facut investitii offshore in Cipru, iar unele surse spun ca i se pregateste si un dosar penal pentru a-l obliga sa renunte la functia pe care o detine, scrie New York Times.
Dar guvernatorul bancii centrale nu este singurul vinovat in opinia lui Orban. El a ajuns la putere cu o larga majoritate in Parlament in urma unei campanii populiste care s-a bazat pe nemultumirile sociale din Ungaria, o tara aflata nu departe de nivelul la care era si in 1989, potrivit jurnalistilor americani.
Astfel, criticile pe care noul premier le-a adus bancilor straine, speculatorilor si mai nou UE si FMI au gasit un teren propice si o audienta satula de cinci ani consecutivi de masuri de austeritate.
Dar care sunt consecintele unor astfel de politici? In primul rand, strica relatiile cu partenerii si investitorii europeni si face ca forintul sa fie tinta unor speculatii precum cele care au adus Ungaria in pragul falimentului in 2008.
Ungaria ar putea fi in situatia Greciei la inceputul anului viitor
Si nici nu e greu sa se ajunga in acea situatie. Sansele ca Guvernul lui Viktor Orban sa nu atinga tinta de deficit sunt tot mai mari, iar datoria ar putea sa creasca la fel de usor, desi este deja la 80% din PIB. Ungaria ar ajunge astfel intr-o criza financiara cum este cea a Greciei chiar la inceputul anului viitor cand va trebui sa returneze aproape 30 de miliarde de dolari.
Viktor Orban este primul lider european important care pune la indoiala deciziile fiscale luate pe