Administratorii staţiunilor şi proprietarii de pensiuni şi de hoteluri din Munţii Apuseni au găsit o metodă inedită pentru a-şi păstra clienţii. În Ţara Moţilor, însăşi mâncarea a devenit „obiectiv turistic". Reţetele „boiereşti", care sunt păstrate din moşi-strămoşi, sunt repuse în meniurile care, până acum, se bazau mai mult pe ciorba de burtă şi pe mititei.
În staţiunea Muntele Băişorii, din judeţul Cluj are loc prima tabără şcolară gastronomică din Europa. La ea participă tineri din România, Italia şi Irlanda. Concret, pe lângă 17 elevi români, la acest eveniment participă şi doi studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Gastronomice din Italia, dar şi un masterand în domeniul „Food Management" la o universitate din Irlanda.
La Muntele Băişorii a ajuns şi un reprezentant al organizaţiei neguvernamentale Liquirizia din Italia, o asociaţie care promovează alimentaţia sănătoasă. Toţi aceştia învaţă amănunte legate de istoria mâncărurilor, de modul în care acestea trebuie degustate şi modul în care trebuie preparate alimentele, spune Marta Pozsony, de la Asociaţia Slow Food Turda.
„Fiecare zi are o anumită tematică. De exemplu, în ziua în care tema a fost reprezentată de brânzeturi, tinerii participanţi au fabricat brânzeturile cu mâinile lor. Tot ei au cules din pădure afine din care am preparat dulceaţă", spune Marta Pozsony. Tot ea a adăugat că „participanţii vor fi educaţi să aprecieze, să guste şi să gătească mâncarea. Zona montană Băişoara a fost aleasă ca gazdă a acestei tabere pentru că produce mâncare bună, sănătoasă şi într-un mod just". Participanţii la tabără se declară încântaţi de condiţiile oferite de staţiunea din Munţii Apuseni, dar şi de programul taberei. Simina Oprea spune că „este foarte interesant faptul că provenim din culturi diferite, faptul că putem să interacţionăm, să depăşim barierele". Participanţii din străinătate s-au