O parte din gazul românesc, care are un preţ la jumătate faţă de cel de pe pieţele externe, este exportată de producătorii de îngrăşăminte chimice, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Mariana Gheorghe a arătat că aceştia consumă 2,5 miliarde de metri cubi de gaze, din totalul de 13,5 miliarde, cât reprezintă producţia României, şi exportă 80% din producţia de îngrăşăminte chimice.
Petrom cere de mai bine de un an autorităţilor din ţara noastră liberalizarea preţului gazelor interne, care este de 150 de dolari pe mia de metri cubi. Comparativ, preţul gazelor importate, a ajuns la 363 de dolari pe mia de metri cubi.
"Este clar că Petrom va continua dialogul cu autorităţile române pentru convergenţa graduală, cu măsuri sociale care să protejeze populaţia. Evaluăm posibilitatea de a exporta gaze, având în vedere faptul că România exportă indirect, prin producţia de îngrăşăminte chimice, două miliarde de metri cubi de gaze de producţie internă", a spus Mariana Gheorghe.
Potrivit legii gazelor, toţi consumatorii din România primesc gaze la acelaşi coş intern-import. Pentru a stimula dezvoltarea industriei, anul trecut Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii, prin care producătorii de îngrăşăminte chimice şi termocentralele, cei mai mari consumatori de gaze din ţară, primesc doar gaze de producţie internă. Această facilitate expiră în octombrie.