De la 1 ianuarie 2011, jumătate din minele existente vor intra într-un plan de închidere cu termen final de aplicare 2014. Celelalte sunt prea ineficiente ca să reziste în piaţă fără subvenţii. Sursa: Arhiva EVZSursa: Teodora VasalcaSursa: Teodora VasalcaSursa: Teodora VasalcaSursa: Teodora VasalcaSursa: Teodora VasalcaSursa: Teodora VasalcaSursa: Teodora Vasalca
1 /.
Ultimele şapte exploatări miniere de huilă riscă închiderea definitivă. România va trebui să se încadreze în termenul aprobat recent de Comisia Europeană, care în urmă cu două săptămâni, a decis închiderea minelor generatoare de pierderi din UE până la 1 octombrie 2014.
Astfel, începând din 2011, aceste mine vor fi singurele care vor mai primi subvenţii de la stat, în vederea închiderii. Celelalte, considerate viabile, vor trebui să se descurce fără subvenţii, ceea ce le va scoate rapid de pe piaţă.
Dacă regulamentul va fi aprobat în Parlamentul European în forma actuală, mulţi din cei aproape 8.800 de angajaţi cât are acum Compania Naţională a Huilei (CNH) vor îngroşa rândurile şomerilor din Valea Jiului. Autorităţile sunt însă prinse iar pe picior greşit. Bazându-se pe un draft al documentului discutat în Comisie, responsabilii în domeniu din Ministerul Economiei şi conducerea CNH, ne-au declarat că minele vor trebui închise până în 2018, şi nu 2014.
Unităţi neperformante
Conducerea CNH face în prezent o analiză a celor şapte mine deţinute, pentru a determina care sunt viabile şi care vor fi închise. "Până pe 17 august trebuie prezentat un program ministrului (economiei - n.r.) în legătură cu unităţile miniere care pot să-şi continue activitatea. Din estimările actuale, 3-4 din cele 7 ar urma să fie păstrate", ne-a spus directorul general al CNH, Constantin Jujan.
Chiar şi aşa, nici pentru minele care vor fi păstrate nu se anu