Mai multe persoane cu funcţii publice au ajuns pe mâinile poliţiştilor şi procurorilor DNA. Sumele vehiculate însumează aproape 100.000 de euro, bani care au intrat în buzunarele cărăşenilor implicaţi în astfel de cazuri.
Statisticile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că darea sau luarea de şpagă este o practică utilizată cu multă îndeletnicire în judeţ. Acelaşi lucru îl reflectă şi activitatea procurorilor DNA, care au în atribuţii soluţionarea mai multor dosare, cu acelaşi subiect. Susţinerea unei simple lucrări de licenţă costă în Caraş-Severin 1.500 de euro pentru un student.
Şcoală cu licenţe pe bani
În luna iulie a acestui an, Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă, directorul Muzeului de Etnografie din Caransebeş, respectiv consilierul local din Oţelu Roşu, au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită în cazul examenului de licenţă de la Universitatea „Hyperion“.
„În cursul lunii mai 2010, inculpaţii Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă (...) au pretins şi acceptat de la 33 de studenţi ai Facultăţii de Drept câte 1.500 euro de la fiecare dintre aceştia, promiţând şi garantând că vor promova examenul de licenţă, indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate“, susţin procurorii DNA. Apărătorii celor doi au obţinut, luni, judecarea în stare de libertate cu menţiunea de a nu părăsi ţara.
Mită şi la medic
„Medicii nu te iau în seamă, dacă nu le oferi atenţii. Sunt student la Facultatea de Sport din Iaşi, pentru că joc handbal. Am avut probleme la un genunchi, dar la spital aşteptau ceva de la mine, ca să mă ia în seamă. Nu am avut ce să le ofer în schimb, student fiind, şi am plecat acasă”, a spus Caius Ungureanu, din Reşiţa. Astfel de situaţii sunt similare în mai multe domenii de activitate. Dacă învăţământul şi medicina sunt în prim-plan, administraţia nu se detaşează cu mult. Un alt caz care este în cercetarea