Profesorul a avut o viaţă presărată cu necazuri şi greutăţi, dar nu a renunţat niciodată la pasiunea lui pentru matematică şi fizică.
Florea Ganea s-a născut în satul Beiu, judeţul Teleorman, în luna august 1930. Chiar dacă viaţa lui a fost presărată cu necazuri şi greutăţi, n-a renunţat niciodată să le insufle elevilor pasiunea care l-a salvat pe el.
„Am fost orfan de război şi îmi aduc aminte şi acum momentul când tatăl meu a fost răpus de degerăturile de pe front. După ce a stat în spitale a venit pentru scurt timp acasă. Atunci l-am văzut ultima dată pentru că a murit într-un sanatoriu de lângă Braşov“, povesteşte profesorul.
Trimis în lume cu o bucată de pâine şi brânză
Devenită văduvă, mama lui a fost nevoită să se zbată singură cu necazurile. Florea fusese înscris la şcoală, era visul său să o termine, dar într-o zi, când era în clasa a IX-a, cerul parcă i-a picat în cap. „Mama mi-a întins o traistă cu o bucată de pâine, o felie de brânză şi câteva cepe şi mi-a spus că nu mă mai poate ţine la şcoală şi să merg ca ucenic la o uzină din Bucureşti“, îşi aduce aminte Florea Ganea.
Întâmplarea a făcut ca în drum spre casă să-l întâlnească pe directorul şcolii pe care tocmai o abandonase şi care i-a propus un loc de muncă: să predea ore de matematică şi fizică, chiar dacă nu absolvise cursuri superioare. De aici i s-a tras ulterior pasiunea pentru matematică. A petrecut câţiva ani ca suplinitor prin diferite şcoli din ţară, s-a căsătorit şi a avut o fetiţă. Abia în anul 1955, după ce a absolvit cursurile Institutulului Pedagogic din Bucureşti, a fost repartizat ca profesor cu drepturi depline la Şcoala medie din Drăgăşani, Olt. Apoi, tot aici, a fost numit inspector metodist, iar în final a ajuns directorul adjunct al Casei de Copii Regională Siliştea.
„Am copiii pe tot mapamondul“
„Ave