Bursa de la Atena a avut o evoluţie favorabilă în ultima lună, animată de faptul că guvernul îşi ţine promisiunile privind ţinta de deficit, pe care şi le-a asumat în faţa UE şi FMI.
Indicele de referinţă ASE a avansat cu circa 20% faţă de 1 iulie şi ieri urcase la jumătatea şedinţei de tranzacţionare cu 0,4%. Indicele a scăzut cu 23% de la începutul anului. Acţiunile băncilor, principalii deţinători ai titlurilor de stat, au postat cele mai mari creşteri, deoarece riscul ca statul să intre în faliment a scăzut.
Acţiunile EFG Eurobank Ergasias, cel de-al doilea creditor al Greciei, s-au apreciat cu peste 70% în această perioadă. Titlurile Alpha Bank şi Piraeus Bank au avansat cu peste 50%.
Cu toate acestea, prima pe care investitorii o cer pentru a cumpăra titlurile greceşti în detrimentul bund-urilor ger mane a rămas la 750 de puncte de bază (7,5%), de peste cinci ori mai mare decât diferenţa între randamentele titlurilor spaniole şi germane.
Rezultatele măsurilor de austeritate anunţate de Grecia vor fi analizate de o misiune a Uniunii Europene.
În cazul în care Grecia va trece testul, statul ar putea primi noi fonduri care să ajute autorităţile să reducă al doilea cel mai mare deficit bugetar din zona euro şi să scoată statul din recesiune.
În acest an economia s-ar putea contracta cu 4%, potrivit estimărilor FMI. Grecia se confruntă în prezent cu o altă problemă, rata inflaţiei, care la 5,2% în iunie este cea mai mare de la nivelul Uniunii Europene. În România, în aceeaşi lună inflaţia anuală a fost de 4,3%, conform Eurostat.
Economiştii cred că oficialii UE şi FMI vor aprecia progresul Greciei şi vor sfătui autorităţile să continue să acţioneze pentru a evita ca progresul să fie irosit pe viitor.
Instituţiile internaţionale vin la Atena pentru a aproba cea de-a doua tranşă a împrumutului de 110 mld. euro