Reprezentanţii mai multor asociaţii ecologice, aspecialişti în mediu, botanişti şi ornitologi trag un semnal de alarmă referitor la pericolul pe care-l reprezintă transformarea pădurii Trivale în cartiere rezidenţiale .
Dacă se va menţine actualul ritm al defrişărilor în Pădurea Trivale, în câţiva ani zeci de specii de păsări vor dispărea din zon[! Este averismentul pe care-l dau reprezentanţii mai multor asociaţii ecologice care, de trei luni, luptă pentru declararea Pădurii Parc Trivale drept rezervaţie naturală.
Ciocârlia de pădure, pitulicea sfârâitoare, cneparul, presura sură, viesparul, ghionoaia sură, ciocănitoarea de grădină, ciocănitoare de stejar , muscarul gulerat, huhurezul mic, cojoaica cu degete scurte sau ciuful de pădure ar putea fi doar amintiri pentru piteştenii ce vor fi nevoiţi să se plimbe, nu printre arbori, ci printre vile.
“Aceste păsări fac obiectul unor măsuri de conservare privind habitatul. Ele nu vor mai avea unde să cuibărească şi vor dispărea dacă nu facem ceva să le protejăm”, spune prof. univ. Radu Gava.
“ Am găsit în pădurea Trivale un număr de 87 de specii de păsări din care 80 se regăsesc pe listele Convenţiei de la Berna, 17 specii în anexa Convenţiei de la Bonn şi 8 specii în anexa I a Directivei Păsări. Toate aceste aspecte ne fac să fim optimişti în ceea ce priveşte reuşita demersului de transformare a Pădirii Parc Trivale în arie protejată de interes naţional. “, spune Denisa Conete , reprezentantul Societăţii Ornitologice Române.
Zece specii rare de plante, în pericol
În ceea ce priveşte pericolul care pândeşte flora, odată cu defrişările din Trivale dispar nu numai stejarii şi gorunii ci şi o seie de plante rare , cele mai valoroase dintre ele fiind Orchis morio, Alopecurus aequalis, Typha minima şi Campanula abietina.
„În Pădurea Trivale există 10 specii de plante rare, î