Mii de oameni au participat la sărbătoarea Sfântului Ilie pe stil vechi, ţinută în zona Clisurii Dunării.
Chiar dacă este criză şi toată lumea strânge cureaua, atunci când este vorba de tradiţie şi obicei, etnicilor sârbi din satele din Caraş-Severin, nici nu le pasă de greutăţi. Ba mai mult, timp de trei zile, toată suflarea satului, dar şi sute de invitaţi, petrec de mama focului.
Sărbătoarea Sfântului Ilie pe stil vechi la credincioşii sârbi din satele Banatului din Clisura Dunării este mare prilej de bucurie pentru locuitorii comunei Lescoviţa. De Sfântul Ilie la Lescoviţa are loc hramul sau ruga bisericii, adică a obştii. Aceste rugi sunt un prilej ca întreaga comunitate să se strângă pentru trei zile acasă şi să petreacă prin dans şi muzică.
„Ruga satului Lescoviţa din Caraş-Severin adună la un loc toţii fiii localităţii. Aceştia vin care de pe unde i-a dus viaţa, unii chiar din Australia sau Canada, alţii de prin Europa, pentru a se întâlni cu cei dragi. Dimineaţa, se merge la cimitir unde se aprinde o lumânare în memoria celor plecaţi, apoi majoritatea participă la slujba religioasă din biserica satului. Urmează un prânz lung cu cei dragi în jurul mesei, prilej de poveşti, evocări şi amintiri. Este momentul în care fiecare povesteşte ce a făcut şi văzut în timpul scurs de la ultima întâlnire" spune Iva Stoicevici, organizatorul sau naşul rugii din acest an. Spre seară, gazdele şi musafirii - goştii cum li se spune în Banat - merg în faţa bisericii, loc în care are loc tradiţionalul joc şi hora satului. Mii de oameni au participat la sărbătoarea Sfântului Ilie pe stil vechi, ţinută în zona Clisurii Dunării.
Chiar dacă este criză şi toată lumea strânge cureaua, atunci când este vorba de tradiţie şi obicei, etnicilor sârbi din satele din Caraş-Severin, nici nu le pasă de greutăţi. Ba mai mult, timp de trei zile, toată suflarea satului, dar