Şapte vieţi pierdute în Banat au devenit şanse la viaţă pentru cel puţin 20 de români. Anul acesta, medicii au recoltat rinichi, ficat, piele şi cornee de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Prima zi de marţi din august a început sub semnul altruismului, în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Familia unei femei de 44 de ani, aflată în moarte cerebrală, a fost de acord ca rinichii acesteia să fie donaţi şi să salveze viaţa unor oameni pentru care singura şansă de supravieţuire era un transplant de organe. Puţin după miezul nopţii de luni, medicii bănăţeni, alături de o echipă din Cluj, au prelevat rinichii pacientei care suferise un accident vascular cerebral.
Intervenţia a durat aproape cinci ore, după care organele recoltate au luat drumul Clujului. „Este cea de-a şaptea prelevare de organe din acest an. Am explicat familiei că există această posibilitate de a dona organele şi am primit acordul într-un timp foarte scurt”, a spus Dan Ilincariu, coordonator Transplant în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Specialiştii din capitala Banatului au reuşit astfel, în primele opt luni ale lui 2010, să realizeze de două ori mai multe prelevări de organe decât anul trecut. „Oamenii au început să fie mult mai receptivi în privinţa donării de organe”, a adăugat Ilincariu.
Cel mai tânăr donator
Cel mai tânăr pacient aflat în moarte clinică la Timişoara, pentru care familia a fost de acord cu donarea de organe, avea 25 de ani. În luna mai, ficatul său a fost preluat de o echipă de la Bucureşti, iar rinichii au fost luaţi de medicii din Cluj. Donatorul cu vârsta cea mai înaintată a fost o femeie de 65 de ani. În luna aprilie, medicii au prelevat, de la aceasta, rinichii şi ficatul, moartea bătrânei curmând suferinţa a trei bolnavi