De zece ani, mai bine de 40 de şcoli şi grădiniţe din Bihor sunt ameninţate cu exmatricularea din localurile în care funcţionează, după retrocedările făcute în favoarea bisericilor.
Multe dintre unităţile de învăţământ au şi ajuns în această situaţie, în timp ce altele nu ştiu cât timp vor mai avea aceeaşi adresă. Mai îngrijorător e că, dacă vor fi evacuate, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu ele: vor fi mutate sau, pur şi simplu, închise?
Topul celor care cer
Potrivit unei statistici a Inspectoratului Şcolar Judeţean, 45 de unităţi de învăţământ din Bihor fac sau au făcut obiectul unor cereri de retrocedare.
Cele mai multe dintre ele (18) au fost revendicate de Episcopia Romano-Catolică, pe locul doi urmând Eparhia Reformată (9 cereri), iar pe a treia poziţie Episcopia Greco-Catolică (6 solicitări). Romano-catolicii ocupă primul loc şi în clasamentul proprietarilor care nu au păstrat destinaţia iniţială a spaţiilor de învăţământ, evacuând şcolile şi grădiniţele care funcţionau în ele. La polul opus, din acest punct de vedere, se află Episcopia Greco-Catolică, care în cele mai multe din cazuri nu s-a atins de şcoli şi grădiniţe.
Campusul, pe nicăieri
Efectul pervers al retrocedărilor a izbucnit în urmă cu trei săptămâni, când Colegiul Economic Partenie Cosma a fost nevoit să-şi strângă lucrurile din clădirea de pe strada cu acelaşi nume. Imobilul a fost retrocedat în 2005 Companiei Fiicelor de Caritate Sfântul Vincenţiu de Paul, iar termenul de cinci ani în care şcoala a avut dreptul să rămână pe loc a expirat. Călugăriţele pauline, prin Episcopia Romano-Catolică, şi-au cerut clădirea, pentru a o folosi exclusiv ca sediu al Liceului Romano-Catolic Szent Laszlo.
Puse în faţa faptului împlinit, autorităţile n-au ştiut unde să mute şcoala. Deşi în 2007 Primăria a demarat, prin Ministerul Educaţiei, un proiect de construire a unu