Craiovenii care şi-au montat repartitoare de costuri vor plăti la iarnă 30% pentru încălzirea părţilor comune şi 50% în celelalte luni, dacă firmele de repartitoare nu inventariază, până la începutul sezonului rece, instalaţiile din subsolurile blocurilor.
Firmele de repartitoare şi asociaţiile de proprietari sunt obligate să facă inventarul „suprafeţei echivalente termic“ din subsolurile blocurilor pentru a determina ce contribuţie revine fiecărui proprietar pentru părţile comune. Operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri vor face inventarul în blocurile în care acestea sunt montate, iar asociaţiile - în blocurile necontorizate.
„În cazul în care, din motive bine justificate, operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri nu finalizează inventarierea suprafeţei echivalente termic în subsolurile condominiilor în care sunt montate repartitoare de costuri, până la începutul sezonului de încălzire 2010-2011, se admite, numai pentru acest sezon de încălzire, utilizarea în calcule de repartizare a unei cote procentuale aferente părţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire pe lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire“. (art. 2, Ordin ANRSC 343/13 iulie 2010, MO 501/20 iulie 2010).
Încă de la început reglementările ANRSC au născut nemulţumiri, deoarece reglementarea de faţă se adresează numai consumatorilor din imobilele de tip condominiu, care folosesc repartitoarele de costuri, dar nu şi locatarilor care nu şi-au instalat repartitoare.
„Ordinul se adresează numai consumatorilor de energie termică din imobilele de tip condominiu care folosesc repartitoare de costuri. Cei care vor aduce la îndeplinire prevederile acestor norme sunt prestatorii autorizaţi de ANRSC, asociaţiile de proprietari,