Îndrăgit datorită vivacităţii, coloritului şi trilurilor sale, peruşul se bucură de mulţi admiratori în rândul iubitorilor şi crescătorilor de păsări.
Peruşul este originar din Australia, fiind întâlnit aproape în toate regiunile globului.
Potrivit animale.ro, multe dintre varietăţile de peruşi pe care le deţinem fiecare dintre noi au fost create şi selecţionate de ornitologii din Marea Britanie.
Peruşul obişnuit are pe piept un penaj verde-deschis, aripi de culoare verde cu terminaţiile negre, iar capul este galben cu dungi negre. La păsările tinere se constată prezenţa unor dungi negre pe frunte, iar ochii sunt în întregime negri. Pe măsură ce înaintează în vârstă, dungile de pe frunte se retrag către spate, iar în jurul pupilelor se formează un inel alb. La pui, nările sunt colorate în alb, în cazul femelelor, şi în roz, în cazul masculilor.
Există mai multe varietăţi de peruşi obţinute prin încrucişări, fiecare fiind diferenţiată prin talie, aspectul exterior şi coloritul penajului. Ca şi varietăţi de culoare, se pot întâlni peruşii galbeni, albaştri, violet şi albinoşi (albi imaculaţi).
Diferenţierea sexelor se poate realiza cu o mai mare exactitate după vârsta de şase luni, când femela va avea fosele nazale gri-maro, iar masculul - albastre. Mărimea peruşilor este de 14-18 cm.
Personalitate şi comportament
Peruşii sunt păsări extrem de sociabile, în libertate trăind în cupluri şi în colonii formate din sute de exemplare. În captivitate, se obişnuiesc uşor cu noile condiţii de viaţă, dar le place să aibă un partener sau să li se acorde multă atenţie şi afecţiune. Suportă uşor orele în care lipsiţi de acasă dacă au alături un companion de aceeaşi specie, fie el peruş sau altă „zburătoare“. Masculul este mai liniştit, mai blând şi mai grijuliu, cântă mai mult şi învaţă mai uşor să reproducă anumite cuvin