Un proiect de reabilitare a 60 de lăcaşuri de cult din lemn, care fac parte din patrimoniul naţional, s-a împotmolit din cauza faptului că guvernul nu a mai alocat fondurile necesare. Sursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIU
1 /.
Un proiect prin care specialişti în domeniu doreau să salveze de la dispariţie 60 de biserici de lemn din patru judeţe este blocat din cauză că guvernul nu a mai virat autorităților locale cei aproximativ 890.000 de euro promişi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului.
Pentru multe dintre aceste biserici, monumente arhitectonice de categoria A datând din secolele XVII-XVIII, încă o iarnă grea şi o vară ploioasă echivalează cu distrugerea lor în totalitate.
Început entuziast
Proiectul "60 de biserici de lemn" a fost iniţiat în 2009 de Ordinul Arhitecţilor şi Fundaţia "Dala", pe baza unei cercetări începute cu doi ani înainte de fundaţia amintită. Ulterior, proiectului i s-au alăturat Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu", Universitatea de Artă Bucureşti şi Muzeul Ţăranului Român.
Iniţiatorii proiectului doreau să restaureze şi să reintroducă în viaţa comunităţilor 60 de biserici de lemn din judeţele Hunedoara, Sibiu, Vâlcea şi Gorj. Voluntarii fundaţiei, profesori şi studenţi ai universităţii şi arhitecţi au făcut primii paşi: au efectuat relevee, au întocmit documentaţii, au elaborat proiecte de restaurare şi chiar au efectuat intervenţiile de urgenţă pentru salvarea bisericilor care stăteau să se prăbuşească. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul unor donaţii, cea mai substan ţială, în valoare de 7.000 de euro, fiind din partea lui Şerban Cantacuzino.
Pentru primăvara acestui an, iniţiatorii proiectului îşi propuseseră să organizeze patru work-shopuri la Sălciva - Hunedoara, Urşi - Vâlcea, Ilimbav - Sibiu şi Corne