Din anul 2002 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara. Ca şi profesor de limba şi literatura română a format peste 40 de generaţii de elevi.
Profil:
Născut la: 3 august 1940, Roşia de Secaş
Studii: Facultatea de Filologie Timişoara
Familie: căsătorit, doi copii
Profesor de română timp de 48 de ani, Ioan Popa s-a regăsit în scris încă din tinereţe. Pasionat de belestristică şi folclor, şi-a început activitatea gazetărească în anul 1965 cu o colaborare la un ziar regional de la Deva. A scris peste 25 de volume de proză sau folclor, toate inspirate din viaţa şi tradiţiile localnicilor din Roşia de Secaş.
„După mai bine de 45 de ani de scris, pot spune că am realizat o adevărată literatură în care cei de la Purpura, numele literar al localităţii Roşia de Secaş, ocupă un loc central“, spune scriitorul. S-a născut astfel o literatură a Purpurei, concretizată în romane precum „Odinioară la Purpura“, „Amarul fericirii“, în volumele de povestiri, „Patimi şi iubiri la Purpura“, „De sub vălul negurii cărunte“, precum şi în cele două volume de mărturisiri şi evocări „Cerul şi pâmântul de acasă“, apărute în anul 2000, respectiv 2002.
Preocupat de folclor
Alături de preocupările pentru literatură, Ioan Popa a desfăşurat o muncă de cercetare şi valorificare a folclorului local, pentru ca mai apoi să se extindă la întreaga Ţară a Secaşelor, zonă ce se întinde între Blaj, Alba Iulia, Sebeş şi Sibiu. Obiceiurile folclorice de pe Valea Secaşului se regăsesc în volumul „Ia-ţi, mireasă, ziua bună“, dar şi într-o monografie de aproape 400 de pagini a acestui ţinut.
„Am realizat şi filme documentare cu studiouri centrale, pe vremea când o asemenea activitate era o adevărată minune. În anul 1969 am pus pe peliculă o nuntă tradiţională de la Roşia de Secaş, după care au urmat alte documentare realiza